Τι είναι η Πολλαπλή Σκλήρυνση;

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι μία χρόνια, φλεγμονώδης, απομυελινωτική κατάσταση η οποία επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και κατ' επέκταση τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Προσβάλλει κυρίως νεαρούς ενήλικες, εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες σε αναλογία περίπου 2:1 σε σχέση με τους άνδρες και έχει μια επίπτωση στον πληθυσμό από 2-150 άτομα στα 100.000, ένα μέγεθος που ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα ή τον υπό εξέταση πληθυσμό.

 

Πώς προκαλείται;

Παρόλο που είναι γνωστά αρκετά στοιχεία από την παθοφυσιολογία της ΠΣ, τα αίτιά της δεν είναι ακόμα γνωστά. Θεωρείται πιο πιθανό ότι πρόκειται για μια αυτοάνοση διαταραχή. Άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι ίσως πρόκειται για μια μεταβολική ασθένεια ενώ υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί και να προκαλείται από κάποιον ιό.

 

Με τι τρόπο εμφανίζεται;

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση μπορεί να έχει διάφορες μορφές, με νέα συμπτώματα να εμφανίζονται είτε σε επεισόδια κρίσεων (υποτροπιάζουσα μορφή), είτε να πληθαίνουν σταδιακά με το χρόνο (προοδευτική μορφή). Τα συμπτώματα σχετίζονται με προβλήματα όρασης, δυσκολία στην κίνηση, νοητικές διαταραχές ή αίσθημα κόπωσης -μεταξύ πολλών άλλων.

 

Πώς αντιμετωπίζεται;

Υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα φάρμακα τα οποία μπορούν να επιβραδύνουν την πορεία της ΠΣ και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Η άσκηση και η έγκαιρη θεραπεία θεωρούνται ως δύο από τους σημαντικότερους τρόπους για την αντιμετώπιση της ΠΣ και την επιβράδυνσή της. Η ενασχόληση με την τέχνη είναι ένας ακόμα τρόπος για την αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

 

Μάθετε περισσότερα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση:

Οι παρακάτω σύνδεσμοι θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα την εικόνα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης:

  • Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) - http://www.gmss.gr
  • Διεθνής Ομοσπονδία για την Πολλαπλή Σκλήρυσνη (Multiple Sclerosis International Federation-MSIF) - http://www.msif.org
  • Η ίαση μέσω της ενασχόλησης με την τέχνη (Art Therapy) - http://www.MSgoesArtistic.gr
  • Προσβασιμότητα - http://www.myaccess.gr